Close

Vice výsledků

Generic selectors
Přesná shoda
Vyhledat v názvu
Vyhledat v anotaci
Post Type Selectors
product
Filtrovat dle žánru
Ohlasy médií

Crésus: Zpověď prohnilého bankéře

Právo | 13. 4. 2013 | František Cinger

Zpověď bankovního zloděje

Pod pseudonymem Crésus popsal anonymní francouzský autor příběh bankovního úředníka Damiena v době krachu na burze v roce 2008 a pádu americké banky Lehman Brothers. Využil ho k vytunelování banky, v níž se dopracoval na pozici muže číslo dva. Jde o cynický pohled člověka, který vyrostl ve „stínu harému peněz“. Postupoval po žebříčku kariéry, který umožňoval manželce Isabelle luxusní život a dceři Chlóe studium na elitní škole.

Jde tu ale spíš o popis příčin začátku světové finanční krize vrcholící jeho rozhodnutím – s vědomím brzkého pádu banky dávané ratingovými agenturami stále za vzor – využít situace k vlastnímu prospěchu.

Proč by vlastně peníze fiktivních obchodů, přitom ještě zatraceně reálné, neměly skončit na jeho účtu v bance jednoho z nejmenších států světa Andory, než „shoří“ v žáru série finančních krachů?

Snad i proto využil pro pseudonym jméno posledního krále Lydie, existující v Malé Asii, poraženého v šestém století před naším letopočtem Peršany, proslulého bohatstvím, spojovaného s formováním měnových systémů i ražením mincí, jehož podle Hérodota od smrti upálením po porážce krále Persie Cyruse zachránila jen výzva myslitele Solóna.

Je to smutné čtení o tricích bankovních praktiků. Vypráví o finančním zázemí naší existence, ale perspektivu nenabízí žádnou.

Není ale od věci pohlédnout příčinám ekonomické „pravdy“ do očí.

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *