Close

Vice výsledků

Generic selectors
Přesná shoda
Vyhledat v názvu
Vyhledat v anotaci
Post Type Selectors
product
Filtrovat dle žánru
Ohlasy médií

Hitlerův ušlechtilý Žid

Život Eduarda Blocha, lékaře chudých

Brigitte Hamannová

480 

Kniha Brigitte Hamannové ani zdaleka není pouhým životopisem židovského lékaře Eduarda Blocha, který „vstoupil do dějin“ tím, že v roce 1907 v Linci léčil matku Adolfa Hitlera. Tak se Bloch stal zřejmě jediným Židem, o jehož osud se Hitler osobně zajímal. Koncem listopadu 1940 povolili nacisté MUDr. Blochovi a jeho manželce odjet přes Lisabon do USA.
 

Vyšlo též jako e-kniha.

Není skladem

Katalogové číslo: 9788072602711 Kategorie: , , , Překladatel: Petr Dvořáček
Originální název: Hitlers Edeljude. Das Leben des Armenarztes Eduard Bloch
Počet stran: 472
Typ vazby: vázané
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-7260-271-1

Kniha Brigitte Hamannové ani zdaleka není pouhým životopisem židovského lékaře Eduarda Blocha (30. 1. 1872 – 1. 6. 1945), který se narodil v jihočeské Hluboké, medicínu vystudoval v Praze a usadil se v rakouském Linci. MUDr. Eduard Bloch „vstoupil do dějin“ tím, že v roce 1907 v Linci léčil matku Adolfa Hitlera. Rakovinou postižená Klara Hitlerová se uzdravit nemohla, Eduard Bloch alespoň zmírnil její utrpení. Za to mu byl její tehdy osmnáctiletý syn Adolf zřejmě upřímně vděčný. Nikdo, a tím méně Eduard Bloch, nemohl tehdy tušit, kým se na svou matku nadmíru fixovaný mladík stane. Eduard Bloch se s Adolfem Hitlerem již nikdy poté nesetkal, ale po anšlusu Rakouska dal „vůdce a říšský kancléř“ židovského lékaře pod ochranu lineckého gestapa. Tak se Eduard Bloch stal zřejmě jediným Židem, o jehož osud se Hitler osobně zajímal. Koncem listopadu 1940 povolili nacisté MUDr. Blochovi a jeho manželce odjet přes Lisabon do USA.

Autorka sleduje i osudy dalších židovských rodin spřízněných s Eduardem Blochem, a to v širokých společenských a politických souvislostech dějin první poloviny 20. století. V neposlední řadě je její práce cenným příspěvkem k poznání fungovaní nacistického režimu v Rakousku po roce 1938, k dějinám holocaustu i k úvahám o charakteru a psychice Adolfa Hitlera. 

Další informace

Autor

ISBN

Rok vydání

Překladatel

Pořadí vydání

Typ vazby

Počet stran

Originální název

Edice

Autor

Brigitte Hamannová

Ukázka z knihy

Stáhnout
Hamannová, Brigitte: Hitlerův ušlechtilý Žid

Ďáblovo slitování KNIHA RAKOUSKÉ HISTORIČKY LÍČÍ PŘÍBĚH, JAKÝ NEMÁ OBDOBY. ŽIDOVSKÝ LÉKAŘ SE STAL HITLEROVÝM CHRÁNĚNCEM A PŘEŽIL. Snad žádná seriózní kniha nepředstavuje Adolfa Hitlera jako milého a citlivého muže. Hitlerův ušlechtilý Žid rakouské historičky Brigitte Hamannové však ano.

Přečíst celý text

Hamannová, Brigitte: Hitlerův ušlechtilý Žid

Dva psychologové z amerického válečného Úřadu pro strategické služby, kteří na jaře 1943 navštívili v Bronxu Hitlerova chráněnce dr. Eduarda Blocha, odcházeli zklamáni. Informace, jež jim starý pán poskytl, jim do předem připraveného obrázku nezapadly.

Přečíst celý text

Hamannová, Brigitte: Hitlerův ušlechtilý Žid

Ušlechtilý Žid a citlivý mladík Hitler PRAHA - I v obecném povědomí je cosi známo o Hitlerově „ušlechtilém Židovi“, lineckém lékaři Eduardu Blochovi, který ošetřoval jeho na smrt nemocnou matku Klaru, za což se těšil jisté Hitlerově ochraně.

Přečíst celý text