Recenze

 
 

Schlink, Bernhard: Předčítač

Komora.cz | 20.4.2009 | rubrika: Kultura | strana: 60 | autor: Tereza Moravcová

Americké drama Předčítač podle stejnojmenného bestselleru německého právníka a spisovatele Bernharda Schlinka reflektuje otázku německé viny za zločiny 2. světové války. Mladík Michael Berg (David Kross) vyrůstá v poválečném Německu. Jednou se mu cestou domů ze školy udělá špatně.



 
 

Schlink, Bernhard: Spravedlnost podle Selba

Lidové noviny | 24.6.2009 | rubrika: Kultura | strana: 10 | autor: ONDŘEJ HORÁK

Krimipříběh Spravedlnost podle Selba z pera Bernharda Schlinka, autora bestseleru Předčítač, je výbornou kratochvílí. Vypořádávání se s druhou světovou válkou dále pokračuje. Dokazuje to řada knih, dokumentů, filmů... Zda se jedná o poctivou snahu hledat, či už pouze o atraktivní téma impotentních tvůrců, musí každý posoudit sám.



 
 

Schlink, Bernhard: Spravedlnost podle Selba

Literární noviny | 29.6.2009 | rubrika: Nové knihy | strana: 3 | IVAN MATĚJKA

»Soukromého detektiva jsem si představovala jinak, nevypadáte na to.« Takovou poznámku slýchá Gerhard Selb často. Lidé příliš čtou detektivky drsné školy, a jejich hrdiny si přetavují do reálného světa. Z toto pak plynou nedorozumění. A těch je kolem stárnoucího, poněkud omšelého Selba víc než dost. »...



 
 

Schwanitz, Dietrich: Muži

Mladá fronta DNES | 23.5.2009 | rubrika: Kavárna - recenze | strana: 18 | autor: JAN LUKAVEC

Ani teoretický spis, ani příručka, SCHWANITZOVA KNIHA prostě pojednává o mužích coby „živočišném druhu“ Nabídka knih typu Tajemství mužů, která by každá žena měla znát (Barbara De Angelis) či Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše (John Gray) je rozšířena o nový titul: Muži.



 
 

Schwanitz, Dietrich: Vzdělanost jako živý dialog s minulostí

Dobrá škola | Červen 2012 | Ľubomír JAŠKO

Ideál, ktorý Schwanitz vo svojej knihe modeluje, je jasný: kriticky mysliaci, civilizovaný človek vedomý si malej i veľkej histórie, odolný proti vábeniu bludmi a manipulátormi, človek jemných a kultivovaných spôsobov. Je to archaizmus a maximálna nevyhnutnosť v jednom.
 



 
 

Schwanitz, Dietrich: Vzdělanost jako živý dialog s minulostí

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ | 4. 7. 2012 | Petr Andrle

Konečně kniha o dějinách Evropy Ještě nikdy jsem se nepřimlouval za nějakou konkrétní knihu. Ale tahle je úžasná. Po té jsme volali, i když jsme to třebas jen cítili.

 




 
 

Skleničková, Jaroslava: Jako chlapce by mě zastřelili

Týdeník Rozhlas | 1.6.2010 | rubrika: Rozhlasové téma týdne | strana: 9 | autor: Tomáš Černý

Záleží na náladě. Někdy se člověku nechce přiživovat vlastní chmury tím, že si do podvědomí pustí obrazy krutosti a zmaru. Jindy je sneseme, povzneseni nad příběh, neboť chemie kolující nám v žilách právě vykazuje „vyrovnanost“.




 
 

Sláma, Bohdan; Forman, Miloš: Povolání režisér

Hospodářské noviny | 7.11.2013 | strana: 9 | Petr Fischer

Miloš Forman je a asi ještě hodně dlouho zůstane světově nejuznávanějším a nejslavnějším českým filmařem. A tak není divu, že jeho umělecký i obchodní úspěch přitahuje i tvůrce mladší generace. 




 
 

Snyder, Timothy: Černá zem

H7O | 12.11.2015 | autor: JIŘÍ PADEVĚT

Timothy Snyder navštívil u příležitosti vydání své knihy Černá zem Českou republiku. Jeho veřejná vystoupení i vydání jeho třetí knihy v českém jazyce snad budou mít dopad na vnímání holocaustu. I když v něčem s profesorem Snyderem nesouhlasím, jeho hlas považuji za nesmírně silný a potřebný.




 
 

Snyder, Timothy: Černá zem

Respekt | 9. 11. 2015 | rubrika: Kultura - literatura | strana: 56 | autor: Martin M. Šimečka

Jak si zachovat lidství Při tak vážné disciplíně jako historie je skoro až nemístné poměřovat úspěch knihy jejím postavením v žebříčku bestsellerů, ale v případě amerického historika Timothyho Snydera se tomu nelze vyhnout. Jeho knihy mají mnoho laických čtenářů po celém světě a současně vyvolávají nadšené uznání v akademických kruzích.



 
 

Snyder, Timothy: Černá zem

iLiteratura.cz | 1. 12. 2015 | rubrika: Recenze | autor: Jan Lukavec

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.



 
 

Snyder, Timothy: Černá zem

Nový prostor | 13. 5. 2016 | strana: 34 | autor: Ondřej Slačálek

Těžká kniha Historik Timothy Snyder tvrdí, že ty nejdůležitější pravdy o holocaustu nám dosud unikaly. Nabízí strhující výklad a přesvědčivá i sporná vysvětlení. Hitler se podle amerického historika může stát naším současníkem. Mysleli jsme si, že o holocaustu víme prakticky vše: vždyť jaké jiné historické téma než masová vražda šesti milionů Židů přitahuje tolik pozornosti?



 
 

Snyder, Timothy: Krvavé země

Respekt | 48/2013 | Kultura | strana 60 | Erik Siegl

Geografie krvavých zemí Podoba mé práce neodráží politickou geografii říší, nýbrž geografii lidských obětí,“ píše v knize Krvavé země americký historik Timothy Snyder. Vystihuje tím nezvyklou perspektivu, kterou zvolil pro svůj průzkum – o hrůzách, které způsobil Stalinův a Hitlerův režim v letech 1932 až 1945, vypráví jako o jednom společném fenoménu.



 
 

Snyder, Timothy: Krvavé země

Lidové noviny | 23. listopadu 2013 | Orientace | strana: V/25 | Jiří Peňás

Čtrnáct milionů lidi, o něco méně obyvatel, než mělo Československo. Tolik lidí bylo zabito, zastřeleno při masových exekucích, umořeno hlady, utýráno zimou či zadušeno plynem během dvanácti let (1933-1945) v prostoru, který americký historik Timothy Snyder nazval „krvavou zemí".




 
 

Snyder, Timothy: Tyranie

Lidové noviny | 1. 7. 2017 | rubrika: Orientace – Knihovna | strana: 25 | autor: Igor Lukeš

Když naháč na kurtu mění pravidla Americký historik a humanista Timothy Snyder ve své útlé knížce Tyranie jméno Donalda Trumpa téměř nezmiňuje. Přesto je tenhle text bezpochyby o něm a o nebezpečí, které jeho příchod do Bílého domu představuje pro Spojené státy a pro celý demokratický svět.



 
 

Snyder, Timothy: Tyranie

Lidové noviny | 10. 6. 2017 | rubrika: Orientace – Kritika | strana: 28 | autor: Josef Chuchma

Jednoduché pravdy. Jen se jich držet... Kniha Tyranie od Timothyho Snydera (* 1969), amerického historika se specializací na dějiny střední a východní Evropy zejména minulého století, obsahuje dvacet apelů. Každý z nich autor vzápětí rozvede na několika následujících tiskových stranách.



 
 

Snyder, Timothy: Tyranie

Respekt | 29. 5. 2017 | rubrika: Kultura – Literatura | strana: 64 | autor: Tomáš Brolík

To chce klid (a odvahu) Historik Snyder radí, jak se chovat v časech ohrožené demokracie Když nastane, co bylo nemyslitelné, zachovej klid.“ Osmnáctá z dvacítky rad předního amerického historika Timothyho Snydera varuje čtenáře před tím, aby se nenechal zmást požárem „příštího Reichstagu“.



 
 

Snyder, Timothy: Tyranie

Mladá fronta DNES | 2. 5. 2017 | rubrika: Kultura | strana: 12 | autor: Monika Zavřelová

V čem srovnává Trumpa s Hitlerem? V pojmu lid Americký historik a spisovatel Timothy Snyder přichází s knihou Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Radí v ní, jak se vypořádávat s novodobými tyraniemi, jejichž vzestup podle něj hrozí ve Státech i v Evropě.



 
 

Sokolov, Saša: Mezi psem a vlkem

www.revolverrevue.cz | 23.3.2015 | Bubínek Revolveru | Hana Kosáková

Je těžké představit si text, který by více odporoval klasickému vyprávění, než je próza Saši Sokolova Mezi psem a vlkem (Praha, Prostor 2013; přel. Jakub Šedivý a Radka Bzonková). Svět přestal být dějištěm souvislých příběhů, vyprávění se rozpadá na trsy nespojitých, nebo jen letmo a nepřímo navazujících událostí: autor nebuduje žádné kontinuální linie, jdoucí od jednoho bodu do druhého (ať v ději, či výstavbě charakterů), spíš jen předestírá síť těkavých, zdánlivě náhodných a vzájemně nekoordinovaných informací, údajů, postřehů, výjevů.




 
 

Sokolov, Saša: Mezi psem a vlkem

www.martinreiner.cz | 11.12.2013

„čtení takového šťavnatého, ladného, pestrého textu, to je něco... Po všech těch stylistických ukoptěnostech. Ale mám taky pocit, že chápu, proč tenhle román vyšel ze Sokolovových děl česky až jako poslední.“